Tłuszcze w diecie – całkowita eliminacja?
Tłuszcz w diecie sportowca może być naszym sprzymierzeńcem, choć często spychany jest na margines, wraz najbardziej niezdrowymi i szkodliwymi dla naszej sylwetki substancjami. Nic bardziej mylnego. Tłuszcz może być zdrowy. Jest przede wszystkim bardzo potrzebny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Tłuszcze nasycone
Te tłuszcze faktycznie nie zrobią dla nas nic dobrego, choć występują niewątpliwie w typowo polskich i rzekomo smacznych potrawach. To tłuszcze zwierzęce, występujące w mięsie, jak również w nabiale. Co ciekawe – olej palmowy i kokosowy również są tłuszczami nasyconymi. Ich udział w diecie powinien być bardzo niewielki, co nie znaczy, że mamy z nich kompletnie rezygnować. Oczywistym jest bowiem fakt, że nawet w chudej piersi z kurczaka znajdziemy tłuszcz nasycony.
Tłuszcze nienasycone – bogactwo diety
To przede wszystkim tłuszcze roślinne – rzepakowy, oliwa z oliwek, tran, czy tłuszcz z awokado. Oleje z pestek słonecznika, czy dni można dodać do naszej diety, ale również z umiarem. Warto powiedzieć, że wysoki udział kwasów tłuszczowych omega-3 powinniśmy równoważyć kwasami omega- Tylko wtedy mają one dobry wpływ na funkcjonowanie ciała sportowca.