Błonnik w codziennej diecie zalety
Większość specjalistów od dietetyki i zdrowego żywienia podkreśla, jak ważną rolę w codziennym odżywianiu odgrywają produkty będące bogatym źródłem błonnika. Ten niepozorny składnik, który przez szereg lat uznawany był za niejadalną część roślin, obecnie święci triumfy i stanowi podstawę wielu diet odchudzających.
Błonnik dzieli się na rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Posiada on bardzo cenne właściwości, które pozwalają bardzo dokładnie oczyszczać układ trawienny człowieka, dzięki czemu działa on o wiele lepiej. Poprawia się perystaltyka jelit, znikają problemy z zaparciami i wzdęciami. Błonnik doskonale usuwa pozostałości po przemianie materii zalegające w układzie trawiennym, co pozwala czuć się lekko i komfortowo.
Inną cenną właściwością błonnika jest to, że w żołądku pęcznieje on, dając uczucie sytości i hamując uczucie głodu. Produkty zawierające błonnik, podobnie jak i specjalne suplementy diety z błonnikiem, stanowią nieodłączny element diet odchudzających. Cennym źródłem błonnika są węglowodany złożone, czyli kasze, otręby i surowe warzywa.