Cynamon na lepszą pamięć i nie tylko
Zdrowotne właściwości cynamonu znane i wykorzystywane były od wielu wieków w Azji , a głównie w Indiach i Chinach. Stosowany był jako lekarstwo na poprawę krążenia, także do higieny jamy ustnej, przy problemach trawiennych, bólach mięśniowych i menstruacyjnych. Doskonale wspomagał koncentrację i poprawiał pamięć. Cynamon powstał z wysuszonej kory cynamonowca. Jest słodki i pachnący, smak ma aromatyczny i ciepły. Ze względu na właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne pomagał w przeziębieniach. Używany także przy mdłościach, choć wykazuje mniejszą skuteczność jak imbir.
Jak podawać cynamon? Najczęściej dodajemy go do wypieku ciast, do deserów. Równie dobrze komponuje się z herbatą, kawą, mlecznymi napojami czy nalewkami. Ciekawe połączenie smakowe stanowi z niektórymi daniami mięsnymi. Przyprawa ta ma jeszcze kolejną zaletę – wspomaga odchudzanie, przy równoczesnym uprawianiu jednej z dyscyplin sportowych. Przyspiesza przemianę materii, poprawia trawienie i oczyszcza organizm. Z ciekawostek – cynamon jest afrodyzjakiem, który głównie działa na kobiety.