Dlaczego fast foody są szkodliwe
Lubimy jeść w barach szybkiej obsługi. Nie tylko dlatego, że tak jest szybciej, ale powodem jest fakt, że to jedzenie po prostu nam smakuje. Dlaczego tak się dzieje?
Rzeczywiście jedzenie fast food jest smaczne. Wszyscy zapominają jednak o tym, że jest bardzo szkodliwe dla naszego organizmu. Przede wszystkim jest bardzo kaloryczne, zawiera tłuszcze, węglowodany, a jest pozbawione praktycznie witamin, składników mineralnych i błonnika. Nie ma w nich praktycznie żadnych składników odżywczych, za to nafaszerowane są konserwantami, solą, sztucznymi barwnikami. Frytki na przykład są smażone w głębokim oleju, który jest do tego celu używany kilkakrotnie. W takim oleju znajduje się akrylamid – związek rakotwórczy. Nawet sałatki nie są zdrowe. Dodanie sałatek miało poprawić wizerunkową ocenę fast foodów. Te sałatki jednak mają mało witamin, za to sosy są niezwykle kaloryczne.
Jeśli naprawdę dbamy o własne zdrowie nie korzystajmy z restauracji, które serwują tego typu pożywienia. Wszystkie badania podkreślają, że nie jest to zdrowe dla naszego organizmu.