Galareta i cytrusy dla stawów
Ochrona stawów powinna być istotnym punktem diety każdego sportowca. Stawy są bowiem narażone na poważne kontuzje. Aby je wspomóc, wystarczy wprowadzić do diety kilka składników lub zdecydować się na suplementację.
Co na talerz?
Galarety to źródło kolagenu, dzięki któremu tkanka łączna zachowuje swoje właściwości. W przypadku braku kolagenu, będzie on wytwarzany przez organizm. Jest do tego niezbędna witamina C, którą znajdziemy w pomarańczach, papryce czy cytrynie. Ponadto warto stawiać na krewetki czy małże, ponieważ będą one nam dostarczały glukozaminy. Ta ostatnia zwykle występuje w suplementach wraz z chondroityną.
Gotowe preparaty
Jeśli nasza kuchnia nie jest bogata w źródła kolagenu czy glukozaminy, możemy wybrać jeden z suplementów diety. Dzięki nim nasze stawy zyskają elastyczność i będą bardziej wytrzymałe na urazy mechaniczne. Przyczynia się to do zminimalizowania ryzyka pojawienia się kontuzji. Suplementy z glukozaminą i chondroityną polecane są też osobom, które chcą przyspieszyć regenerację stawów po wysiłku.