GLUTATION w diecie sportowej
Glutation jest mało znanym, niewielkim białkiem, które wytwarza nasz organizm. Ostatnio interesuje się nim coraz więcej naukowców przez wzgląd na jego niezwykłe właściwości – daje nam ono siłę do zachowania zdrowia a także sprawia, że pozytywnie patrzymy na świat. W przypadku niedoboru tego białka możemy je zdobyć w postaci suplementu – sami będziemy zaskoczeni tym, jak zaczniemy się dobrze czuć.
Niewielka proteina Niewielkie białko, ale duże właściwości. Glutation doskonale funkcjonuje jako przeciwutleniacz, stymuluje on także odporność oraz odpowiada za detoksykację naszego organizmu.
Nieustanne zniszczenie Gdyby nie działanie glutationu w naszym ciele stale dochodziłoby do utleniania oraz niszczenia kolejnych komórek. Nasze ciało miałoby wyjątkowo niską odporność, stale rozwijałyby się w nas infekcje bakteryjne i wirusowe, powstawałyby nowotwory. W naszym ciele stale produkowany jest glutation, a zapotrzebowanie na niego jest zawsze wysokie. Przez wzgląd na pełnione przez nie funkcje ulega on ciągłemu zużywaniu, a choroby, zmęczenie i stres mogą jeszcze ograniczać jego ilość.