Guarana w diecie sportowej
Guarana jest rośliną występującą na obszarze Ameryki Południowej. Właściwości substancji zawartej w jej nasionach znane są od wieków i wykorzystywane w tym samym celu, co ma miejsce w przypadku ziaren kawy czy liści herbaty – pobudzania, poprawienia zdolności koncentracji, zwiększenia wydolności fizycznej oraz niwelowania zmęczenia. Jednak ilość kofeiny w nasionach guarany czterokrotnie przewyższa tę występującą w nasionach kawowca, a przy tym jest uwalniana do krwiobiegu wolniej i łagodniej, jednocześnie utrzymując się dłużej na wysokim poziomie. Ekstrakt z guarany jest więc, ze względu na wymienione wyżej cechy, często wykorzystywany do produkcji różnego rodzaju suplementów diety w formie tabletek czy kapsułek, przeznaczonych do stosowania przez sportowców przed treningiem oraz w sytuacjach wyczerpania fizycznego. Guaranę zwierają często również napoje energetyczne, przeznaczone do szybkiego podniesienia poziomu energii w trakcie i po wysiłku. Ważną jej cechą jest także zdolność przyspieszania metabolizmu, co ma szczególne znaczenie dla osób dbających o sylwetkę.