Jak przechowywać żywność, by organizm miał z tego pożytek
Jakość żywności, którą spożywamy, ma zasadnicze znaczenie dla naszego organizmu. Powinniśmy się starać spożywać produkty jak najbardziej świeże. Dzięki temu jakość naszego odżywiania na pewno się podniesie. Świeżość zaś zależy od warunków , w jakich żywność przechowujemy.
Podczas przechowywania żywność podlega różnorodnym przemianom, które mogą wpływać na ich wartość odżywczą. Na żywność ma wpływ temperatura przechowywania, wilgotność powietrza, dostępność tlenu, a także zawartość wody. Im ta ostatnia jest większa, tym w żywności zachodzą szybsze zmiany. Często żywność jest przechowywana w plastikowych pojemnikach. Konieczne jest, by takie pojemniki miały atest Państwowego Zakładu Higieny. Zwracajmy uwagę na terminy przechowywania żywności. Niestety, po wyznaczonym przez producenta terminie, powinna być wyrzucona.
Poza tym terminy przydatności do spożycia dotyczą tylko produktów zamkniętych. Jeśli pojemnik, opakowanie otworzymy, taka żywność musi być spożyta jak najszybciej. Inaczej może wpływać negatywnie na nasze zdrowie.