Leucyna
Leucyna jest aminokwasem egzogennym, tzn., że nie jest wytwarzana przez organizm ludzki, dlatego musi być dostarczana w z pożywieniem. Występuje ona we wszystkich białkach, a także bierze udział w ich metabolizmie.
Suplementacja leucyną jest szczególnie polecana osobom kształtującym sylwetkę (rzeźbę), pracującym nad zwiększeniem siły, a także zmagającym się z urazami stawów oraz z nadwagą. Stosowanie tego aminokwasu:
– jest niezbędne w procesie regeneracji potreningowej,
– stymuluje produkcję energii,
– wywołuje działanie antykataboliczne, zapobiegające rozpadowi białek,
– wspomaga produkcję hormonu wzrostu,
– przyspiesza gojenie ran,
– wspiera wytwarzanie glikogenu.,
– ma wpływ na ośrodek głodu w podwzgórzu, który powoduje zmniejszenie łaknienia.
Przedawkowanie leucyny powoduje zakłócenia równowagi azotowej w ustroju, dlatego osoby cierpiące na zaburzenia pracy nerek i wątroby nie powinny jej stosować bez konsultacji z lekarzem. Ponadto jej zbyt duża podaż może prowadzić do pelagry, która objawia się krwistoczerwonymi, obrzękniętymi rumieniami, silnymi bólami brzucha, nudnościami, wymiotami, biegunkami, a także zmianami w układzie nerwowym, tj.: agresją, bezsennością i otępieniem.