Leucyna właściwości
Leucyna jest organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy aminokwasów egzogennych, które nie są syntetyzowane przez organizm ludzki. Leucyna otrzymywana jest w procesie hydrolizy białek, albo produkcję syntetyczną. Duże ilości tego związku można znaleźć w białkach, albuminach oraz ciałach osocza.
Suplementacja leucyną znajduje szerokie zastosowanie w sporcie oraz w medycynie. Nie jest to jednak substancja obojętna dla organizmu i jej przedawkowanie może prowadzić do niebezpiecznego schorzenia, zwanego pelagrą, które objawia się bardzo silnymi bólami brzucha, nudnościami, wymiotami, biegunką, krwistoczerwonymi rumieniami i obrzękami, ataksją, bezsennością, otępieniem oraz agresją. Nadmiar tego związku zaburza równowagę azotową organizmu, na co muszą zwrócić uwagę osoby z chorobami nerek i wątroby.
Preparaty z leucyną, stosowane zgodnie z zaleceniami, mają działanie antykataboliczne, wspomagają regenerację powysiłkową oraz biorą udział w produkcji energii. Ponadto wpływają na ograniczenie łaknienia, poprzez oddziaływanie na ośrodek głodu w podwzgórzu. Leucyna posiada duży udział w procesach gojenia się ran, produkcji hormonu wzrostu oraz glikogenu.
HMB jest organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy hydrokwasów. Jego pełna nazwa to kwas 3-hydroksy-3-metylomasłowy. Jest on produkowany przez ludzki organizm w niewielkich ilościach, bo około 0,2 – 0,4 g dziennie, w czasie katabolizmu białek, głównie leucyny. Hydroksymetylomaślan bierze udział w procesie redukcji najsilniejszego enzymu katabolicznego, dlatego jest często stosowany w odżywkach dla sportowców, przede wszystkim kulturystów.
Suplementacja HMB jest szczególnie polecana nowicjuszom w sportach siłowych, a także osobom, które wracają do treningów po bardzo długiej przerwie, z tego względu, że są oni bardziej narażeni na urazy włókien mięśniowych. Zbyt niski poziom HMB znacznie opóźnia ich regenerację oraz powrót do pełni sił.