Po co nam cukry?
Węglowodany wielu osobom kojarzą się z tuczącymi elementami zawartymi w słodyczach. Tymczasem ich rola w organizmie jest dość istotna i nie powinniśmy o nich zapominać podczas budowania masy.
Rola węglowodanów
Cukry są łatwo wchłaniane przez organizm, a w wyniku ich spalania uzyskuje on energię potrzebną do działania. Nadmiar cukrów magazynowany jest w postaci glikogenu, który znajduje się głównie w mięśniach oraz wątrobie. Glikogen, który jest magazynowany w komórkach mięśniowych, staje się dla nich paliwem do pracy podczas intensywnego treningu. Aby odbudować zapasy glikogenu, musimy dostarczyć organizmowi właściwą dawkę węglowodanów. Najlepiej zrobić to tuż po wysiłku fizycznym, ponieważ wtedy synteza glikogenu przebiega najintensywniej.
Gdzie szukać węglowodanów?
Organizm potrzebuje zarówno cukrów prostych, jak i złożonych. Te pierwsze znajdziemy chociażby w owocach, zaś węglowodany złożone obecne są w produktach zbożowych czy roślinach strączkowych. Dobrym sposobem na szybkie pokrycie zapotrzebowania jest suplementacja.