Rola składników mineralnych w zbilansowanej diecie
Zbilansowana dieta wymaga idealnego zrównoważenia węglowodanów, białka, tłuszczy i witamin. Nie powinniśmy też zapominać o składnikach mineralnych, zwłaszcza w przypadku sportowców. W 1991 roku, podczas konferencji w Lozannie, wielu badaczy udokumentowało korzystny wpływ suplementacji składników mineralnych na zwiększony wysiłek fizyczny. Sportowcy nie mogą zapominać o odpowiednim zestawie mikro- i makroelementów w diecie. Dotyczy to szczególnie takich składników jak wapń i magnez, sód, potas i żelazo. Wapń powszechnie jest uważany za budulec kości. W przypadku sportowców zwraca się szczególnie uwagę na jego rolę w prawidłowym funkcjonowaniu serca, krzepliwości krwi i przewodzeniu bodźców nerwowych. Sportowcy, narażeni na kontuzje, dbają o dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości wapnia. To gwarantuje mocne i zdrowe kości. Wapń jest przyswajany poprzez spożycie produktów mlecznych, a w ostatnich latach coraz częściej poprzez suplementy. Polecany jest zawodnikom, którzy są na diecie wysokobiałkowej. Dieta ta jest stosowana w przypadku kulturystów i chociaż jest prawidłowa oraz pożądana, może powodować szybsze niż zazwyczaj tempo utraty wapnia. Powinna być więc uzupełniana suplementem wapnia.