Serwatka pełna wartości
Kulturyści i sportowcy szukają skutecznych sposobów, by zapewnić organizmowi wszystkie składniki odżywcze i mineralne, jakich potrzebuje. W ich wypadku duży nacisk kładzie się na zawartość protein w diecie. Chętnie sięgają po preparaty białkowe, które stanowią doskonałe źródło budulca niezbędnego do rozwoju masy mięśniowej. Dużym uznaniem cieszą się białka serwatkowe, wytwarzane z serwatki.
Białka serwatkowe to około 20% białek zawartych w mleku. Dzielą się one na koncentraty, izolaty i hydrolizaty. Produkt stanowi doskonałe źródło aminokwasów egzogennych, które odgrywają niebagatelną rolę w budowaniu muskulatury. Białka serwatkowe cechuje szybka wchłanialność i świetna przyswajalność. Stanowią one wyśmienity sposób na dostarczenie organizmowi pełnowartościowych białek.
Udowodniono, że białka serwatkowe działają korzystnie na metabolizm trenujących, jak i również na ogólną kondycję zdrowotną osób przyjmujących suplement. Alternatywą dla białek serwatkowych są białka kazeinowe lub sojowe.