Zalety i wady kofeiny
Kofeina uznawana jest za jeden z najbardziej popularnych spalaczy tłuszczu. Poleca się ją jako naturalny składnik redukujący tkankę tłuszczową przy niewielkim nakładzie fizycznym. Prawda jest jednak taka, że kofeina w postaci kawy działa redukująco tylko wówczas, gdy nie jest wzbogacana dodatkowymi składnikami takimi, jak mleko, śmietanka czy też cukier. Jeśli chcemy, aby nasza kawa pozytywnie wpływała na znikanie tkanki tłuszczowej, warto jest pamiętać o kilku zasadach. Im kawa mocniejsza, tym skuteczniejsza. Kawa dopieszczona przyprawami zwiększa działanie. Kawa z cynamonem i imbirem w proporcji pół łyżeczki na szklankę kawy ma ogromny wpływ na przyśpieszenie przemiany materii. Podobna sytuacja jest, kiedy kawę połączymy z szczyptą chili lub pieprzu czarnego. Wadą kofeiny jest odwadnianie organizmu, a zatem wymaga się regularnego spożywania innych płynów nie zawierających już kofeiny. Ponadto kofeina wypłukuje z organizmu magnez, potas, w związku z tym musimy zadbać o dodatkowe składniki mineralne, jak i witaminowe.