Uzależnienie od cukru
Nie bez przyczyny mówi się, że cukier powoduje uzależnienie. Do słodkiego smaku organizm bardzo łatwo się przyzwyczaja. Im częściej sięgamy po słodycze, tym większą mamy na nie ochotę.To właśnie za sprawą cukru, który utrudnia kontrolowanie apetytu. Nic dziwnego więc, że spożywanie dużych ilości tego składnika powoduje kłopoty z utrzymaniem prawidłowej wagi. Większość osób zjada więcej cukru niż powinna, bo kryje się on w ogromnej liczbie produktów spożywczych. Na szczęście istnieją również takie produkty, które pomagają pokonać ochotę na przekąszenie czegoś słodkiego. W jadłospisie powinny je uwzględnić nie tylko osoby walczące z nadwagą. Aby zahamować apetyt na słodycze, warto popijać w ciągu dnia herbatę z morwy białej, która pomaga w utrzymaniu właściwego stężenia glukozy we krwi. W roli cukru do kawy lub herbaty sprawdzi się imbir kandyzowany w kostkach. Zamiast słodkiej przekąski można schrupać garść pestek dyni lub słonecznika, a na podwieczorek idealnym daniem będzie kisiel z siemienia lnianego.