Szybkie przekąski w trakcie cykli treningowych są chętnie stosowane przez zawodowców, jak i amatorów większości dyscyplin sportowych. Niemożność spożycia właściwego posiłku po intensywnym treningu może się zdarzyć każdemu, dlatego wtedy często korzysta się np.: z batonów proteinowych.
Batony proteinowe zawierają przede wszystkim dużą dawkę białka. Na rynku znajdziemy przekąski, które w swoim składzie posiadają go nawet 50 gramów. Ponadto mieszczą one witaminy i, niestety, wysoko przetworzone komponenty w postaci węglowodanów i tłuszczów. Wysoka kaloryczność batonów proteinowych sprawia, że nie powinno się ich jeść zbyt często. Niektóre składniki tych przekąsek przy zbyt dużej podaży będą budowały tkankę tłuszczową zamiast mięśniowej, co sprawi, że nawet regularne treningi nie przyniosą spodziewanych efektów.
Po treningu bardzo ważne jest spożycie odpowiedniej ilości białka, dzięki któremu zahamowany zostanie katabolizm włókien mięśniowych oraz rozpocznie się regeneracja mięśni. Przekąski takie, jak batony proteinowe mogą być spożywane tylko w wyjątkowych sytuacjach i nie są w stanie zastąpić regularnych, pełnowartościowych posiłków.