Błonnik – mały wielki składnik
Specjaliści od zdrowego odżywiania i odchudzania zalecają, by w codzienną dietę wkomponować produkty będące bogatym źródłem błonnika. Niezwykłe zdolności tego składnika doceniono stosunkowo niedawno, ale obecnie robi furorę wśród zdrowych produktów. Czy słusznie?
Błonnikiem określa się całą grupę składników zawartych w komórkowych ścianach roślin. Jego niesamowite zdolności biorą się z faktu, że jest przez ludzki układ nie trawiony. Przechodzi więc przez niego w niezmienionej postaci, pęcznieje i czyści jelita i cały układ trawienny. Usuwa pozostałości po przemianie materii, które zalegają w jelitach. Dzięki niemu otrzymuje się uczucie lekkości, a układ trawienny pracuje lepiej.
Błonnik jest doceniany także w procesie odchudzania. Jego wielką zaletą jest to, że pęcznieje w układzie trawiennym i na długo daje poczucie sytości. Błonnik hamuje uczucie głodu i zapobiega niekontrolowanym podjadaniom.
Błonnik znajduje się w wielu produktach spożywczych: owocach i warzywach, warzywach strączkowych, fasoli, otrębach i kaszach. Jest również składnikiem wielu suplementów.