DOBRZE FUNKCJONUJĄCY UKŁAD POKARMOWY – BŁONNIK
Błonnik jest substancją pochodzącą z roślin, która umożliwia w pełni prawidłowe funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Według dietetyków każdy z nas powinien dziennie jeść aż 35g błonnika.
Jeżeli kupujesz tylko biały chleb, to w Twoim organizmie będzie jedynie 10g – a zatem aż 3 razy mniej, niż zalecają dietetycy. Błonnik obecnie zawiera się w niewielu przetworzonych produktach – wszystko, co jest wysoko przetworzone, ma w sobie mało błonnika.
Błonnik i znaczenie
Dzięki przyjmowaniu odpowiedniej ilości błonnika możesz zadbać o prawidłową perystaltykę jelit, a także ograniczasz wchłanianie niebezpiecznych substancji do układu pokarmowego.
Potrzebujesz ochrony
Jedząc błonnik, jesteś o wiele bardziej bezpieczny jeżeli chodzi o takie schorzenia, jak zaparcia, bóle brzucha, choroby jelita grubego. Co istotne szczególnie dla płci pięknej, błonnik nie jest wcale kaloryczny, co sprawia, że pełni rolę doskonałego suplementu diety.
Chcąc wzbogacić swoją dietę w cudowny błonnik możesz zakupić specjalnie do tego przygotowane suplementy – wiele z nich w obecnych czasach bazuje na tym składniku. Dobrym sposobem jest również wzbogacenie diety owocami, produktami zbożowymi, jajami, rybami oraz masłem.