herbatkę z dzikiej róży, głogu, derenia, rokitnika;
czarne i czerwone porzeczki, truskawki;
kapustę kiszoną, paprykę, natkę pietruszki;
świeże soki z owoców cytrusowych.
Czym słodzić zamiast cukru?
Słodka herbata czy kawa to dla wielu osób obowiązkowy punkt każdego dnia. Co jednak wtedy, kiedy z jakiegoś powodu z cukru musimy zrezygnować? Z pomocą przychodzą substancje słodzące, które posiadają niezwykle interesujące właściwości.
Co zamiast cukru?
Jeżeli chcemy zrezygnować z cukru, możemy postawić na:
aspartam;
neotam;
acesulfam;
sacharynę;
cyklaminiany;
sukralozę.
Najbardziej popularny słodzik
Aspartam jest najczęściej spożywanym słodzikiem. Już jedna niewielka tabletka odpowiada aż dwóm łyżeczkom cukru. Jego wielką zaletą jest bardzo mała kaloryczność. To właśnie aspartam jest dodawany do produktów, które określane są jako light. Trzeba jednak pamiętać, że nie wolno dodawać go do ciast i potraw, które musimy ugotować. Poddany działaniu temperatury wyższej niż 100 stopni nabiera dziwnie metalicznego posmaku. Jego spożywanie przez osoby cierpiące na fenyloketonurię stanowi bezpośrednie zagrożenie życia.