Hoodia Gordonii- pogromca tłuszczu
Jednym z mało znanych, lecz zdobywających coraz większą popularność suplementów diety, jest Hoodia Gordonii. Preparat ten wytwarzany jest z południowoafrykańskiej rośliny z rodziny Hoodia. Jest to bardzo rzadki przedstawiciel flory, który rośnie wyłącznie na Pustyni Kalahari, na terenach Botswany, Namibii, Angoli i RPA. Do niedawna stosowany był jedynie przez miejscowe plemiona. Myśliwi żuli miąższ tej podobnej do kaktusa rośliny, aby ograniczyć odczuwanie głodu, zwiększając jednocześnie koncentrację.
Substancje czynne pochodzące z tej rośliny, a zawarte w suplementach diety, zmniejszają łaknienie zarówno pomiędzy posiłkami, jak i w ich trakcie. Osoba przyjmująca ten środek, szybciej osiąga uczucie sytości, przez co zjada mniejsze porcje, przyjmując mniej kalorii. Takie ograniczenie energii wchłanianej z posiłków, zmusza organizm do sięgania po zapasy energetyczne zgromadzone w tkance tłuszczowej. Należy przy tym pamiętać, aby przyjmowanie tego suplementu diety, połączone było z regularnym wysiłkiem fizycznym.