Kluczowe różnice między kefirem a jogurtem.
Już na samym początku można powiedzieć jasno – kefir i jogurt jest o wiele lepiej przyswajalny w porównaniu do mleka. To bardzo kluczowa sprawa w naszym kraju ponieważ od około 25%-30% Polaków nie może akceptować cukru mlecznego tzw. laktozy.
Warto wyróżnić pochodzenie, które jest nieco inne w przypadku tych dwóch zdrowych produktów. Kefir to pochodzenie kaukaskie gdzie już od bardzo wielu lat został tworzony uważnie w warunkach domowych z mleka koziego lub mleka krowiego. Jeśli chodzi o ten drugi zdrowy produkt to tak naprawdę jogurt ma czasem inne znaczenie i niektórzy mogą go jeszcze nazywać mlekiem bułgarskim. Wysoce prawdopodobne jest właśnie to, że wywodzi się z Indii.
Czym wyróżnia się jogurt a czym kefir. Ten pierwszy można utrzymać poprzez fermentację mlekową do zawartości tłuszczu. Taki proces zwykle odbywa się do około 11 lub 12 godzin. Kefir to nieco inne przygotowanie – przygotowanie napoju z wcześniej zdobytego mleka znormalizowanego do klasycznego zawartości tłuszczu.