Tłuszcze – dlaczego są ważne w zrównoważonej diecie
Dobrze opracowana dieta, także dieta odchudzająca, nie może pomijać tak istotnego składnika pokarmowego, jakim są tłuszcze. Owszem, należy umieć je ograniczać oraz wybierać te, które są naprawdę wartościowe i niezbędne.
Nie można sobie pozwolić na to, by dieta była pozbawiona tłuszczów lub bardzo je ograniczała, gdyż to będzie dieta w dużej mierze jałowa. To z tego względu, że kilka bardzo ważnych witamin jest rozpuszczalnych tłuszczach, jak chociażby witamina D i A. Dlatego spożywanie odłuszczonych produktów typu nabiał nie ma większego sensu i nie jest wartościowe dla organizmu. Te cenne źródła witaminy A i D nie będą wartościowym źródłem, jeśli będą odłuszczone. Dlatego należy wybrać produkty nabiałowe, które mają odpowiednią zawartość tłuszczu. Sposób podawania owoców i warzyw także ma wielkie znaczenie.
Warto każda surówkę czy sałatkę podawać z odrobiną tłuszczu – w postaci dressingu z oliwa, olejem lnianym, odrobiną majonezu lub jogurtu. To wystarczy, by zapewnić sobie znakomite źródło witamin.