Tłuszcze w diecie człowieka
Tłuszcze zaliczają się do podstawowych składników odżywczych, jakie człowiek dostarcza organizmowi wraz z codziennym pożywieniem. Ich rola w ludzkim ciele jest niebagatelna. Mimo to wiele osób mało wie na temat tłuszczy i co gorsza próbuje je z jadłospisu eliminować, co może skutkować nieprawidłowościami żywieniowymi.
Tłuszcze są tymi składnikami, które dostarczają organizmowi największą ilość kalorii, gdyż w 1g tego składnika znajduje się ich aż Z tego powodu wiele osób ogranicza spożycie tłuszczy, wierząc, że w ten sposób zachowają szczupłą sylwetkę. Tymczasem tłuszcze powinny stanowić do 30% wszystkich spożywanych kalorii. Zamiast ograniczać tłuszcze, lepiej dobrze im się przyjrzeć i wybrać te, które ludzkiemu ciału dobrze służą.
Według specjalistów dietetyki najlepiej jest ograniczać tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, a na to miejsce wprowadzić do diety tłuszcze pochodzenia roślinnego. Stanowią one cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, dobroczynnych dla układu sercowo-naczyniowego.