Tłuszcze w diecie sportowej
Wbrew pozorom w zdrowej i zrównoważonej diecie, mającej na celu utrzymanie szczupłej, sportowej sylwetki, nie może zabraknąć tłuszczów. Oczywiście tych zdrowych i potrzebnych. Bez nich nie mielibyśmy siły i energii do działania. Poza tym w tłuszczach rozpuszcza się część witamin, tak więc dieta, w której jest za mało tłuszczu może doprowadzić do bardzo poważnych konsekwencji. Jednak trzeba mądrze wybierać te produkty, które zawierają zdrowe tłuszcze.
Tłuszcze roślinne czy zwierzęce
I wśród tłuszczów roślinnych, i zwierzęcych są te, których należy unikać i te, które należy stosować w diecie. Masło jest tym produktem, którego nie powinno zabraknąć, gdy z zawiera mnóstwo witamin, w tym witaminę A, odpowiedzialną m.in. za prawidłowe widzenie. Margaryna jest mniej wartościowym tłuszczem. Warto jeść za to tłuste ryby. Zawierają one cenne kwasy tłuszczowe omega 3, o niebagatelnym znaczeniu dla naszego zdrowia. Warto też pamiętać, by podawać surówki czy sałatki warzywne z sosem, zawierającym tłuszcz, a najprościej jest po prosu surówkę polać odrobiną oleju.