Tymianek smakuje i pomaga
Tymianek jest niekiedy nazywany macierzanką. Przede wszystkim stanowi doskonałą przyprawę do różnych potraw. Wykorzystuje się listki, które mają gorzki, ostry, a jednocześnie orzeźwiający smak. Można go dodawać do dań gotowanych i pieczonych. Zioła nadają się do przyprawiania wszelkich zup, dań z mięsa, ryb, drobiu, grzybów, do sosów oraz serów. Reguluje i wzmacnia trawienie. Jest także świetnym dodatkiem do warzyw. Stanowi dobre połączenie z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki, liściem laurowym.
Ponadto od dawna stosowany był przy różnych schorzeniach i dolegliwościach. Posiada wiele witamin, w tym witaminę, A, C , E, K i olejki eteryczne ( tymol i karwol) wykazujące działanie rozkurczowe. Napar łagodzi kaszel rozrzedzając śluz w płucach i oskrzelach. Ma też właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, antywirusowe. Tymianek pozwala oczyścić, ale też odmłodzić organizm. Poprawia odporność całego organizmu. Ze względu na swoje cenne właściwości powinien znaleźć się w każdej kuchni.