Wybierz dobre tłuszcze
Wiele osób utożsamia tłuszcze z tłustym jedzeniem i uważa, że powinno się je eliminować diety. Tymczasem tłuszcze są równie ważnym składnikiem odżywczym co białka i węglowodany, posiadają swoje osobiste zadania do wykonania w ludzkim organizmie. Eliminowanie tłuszczów z diety codziennej może więc nie przynieść żadnych korzyści, a dodatkowo zaszkodzić.
Tłuszcze powinny pokrywać około 30% zapotrzebowania energetycznego. Tłuszcze są również źródłem kwasów tłuszczowych oraz glicerolu. Niezwykle ważne w diecie człowieka zdrowego są nienasycone kwasy tłuszczowe, które powinny stanowić minimum 3% wszystkich spożywanych tłuszczów. Pełnią one ważne role: biorą udział w budowie błon komórkowych, regulują cholesterol we krwi, ograniczają nadmierną kurczliwość naczyń krwionośnych.
Tłuszczów w diecie nie należy eliminować, jednak należy dołożyć starań, by spożywać dobre tłuszcze. Unikać trzeba tłuszczów trans oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Większość dietetyków zaleca, by tłuszcze zwierzęce zastępować roślinnymi.