Żelazo w diecie sportowej
Spośród wszystkich mikroelementów żelazo jest tym, które stosunkowo łatwo znaleźć w produktach, jakie włączamy do naszego codziennego jadłospisu, jednak nie zawsze występuje ono w postaci dobrze przyswajanej przez organizm, przez co łatwo o niedobory, których skutki na dłuższą metę mogą okazać się poważne. Szczególnie sportowcy uprawiający sporty wysiłkowe narażeni są na znaczne utraty zasobów tego pierwiastka, ponieważ mikroelementy, tak jak i inne ważne składniki odżywcze, wydalane są z ustroju wraz z potem. Brak odpowiedniej ilości żelaza w diecie sportowca skutkuje spadkiem wydolności organizmu, zmniejszeniem poziomu energii i utratą ważnego budulca mięśni, jakim jest mioglobina. Ilość żelaza dostarczanego zarówno w formie naturalnego pożywienia, jak i suplementu zażywanego w celu optymalizacji składników odżywczych, powinna wynosić 8 miligramów na każdy 1000 kcal. Należy przy tym pamiętać o istnieniu substancji upośledzających wchłanianie żelaza i starać się ich unikać, a także dbać o to, by każdej dawce tego pierwiastka towarzyszyła witamina C.